Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Όταν κύριε Υπουργέ, είσαι ο τελευταίος επερωτών έχεις το πλεονέκτημα να έχεις παρακολουθήσει τις ομιλίες όλων των προηγούμενων συναδέλφων και σαφέστατα να έχεις διαπιστώσει -όπως είμαι βέβαιος ότι και εσείς έχετε διαπιστώσει- ότι το κλίμα ήταν ένα κλίμα σοβαρότητας, ένα κλίμα υπευθυνότητας, ήταν ένα κλίμα μετριοπάθειας, γιατί αυτή είναι και η αρχή του κόμματός μας γενικότερα. Εμείς κάνουμε μια σοβαρή, μια συνετή, μια υπεύθυνη αντιπολίτευση και όχι αντιπολίτευση του τύπου «όχι σε όλα» ή αντιπολίτευση με το γνωστό ευφυολόγημα «δομική αντιπολίτευση»,  όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ. Και παράλληλα κρατάμε και μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση απέναντι σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως είναι το θέμα της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, όπως είναι το θέμα του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Όμως εννοείται και εξυπακούεται, κύριε Υπουργέ, ότι δεν εξαντλείται σήμερα αυτό το θέμα. Αντίθετα έχει πολλές πτυχές και θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση. Υπάρχει όμως μια σειρά καλόπιστων ερωτημάτων που παρακαλούμε να τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

Πρώτα-πρώτα οι αρμοδιότητες. Δεν είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες και κατά τον πιο μετριοπαθή χαρακτηρισμό -και αυτός είναι χαρακτηρισμός εκλεκτού στελέχους της παράταξής σας, του Νομάρχη Αθηνών του κ. Σγουρού- δεν υπάρχει σαφής περιγραφή των αρμοδιοτήτων.

Δεύτερο ερώτημα, πόροι. Απαιτούνται, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, 4 με 5.000.000.000 ευρώ. Ερώτημα: Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, όταν μάλιστα είναι δεδομένη η οικονομική κρίση, όταν μάλιστα είναι δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα;

Υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν δοθούν τα χρήματα, τότε να απαξιωθεί στην πράξη η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε γι' αυτόν το λόγο, γιατί απλούστατα είχαμε τη μεγάλη οικονομική κρίση και δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι αναγκαίοι πόροι, γι' αυτόν το λόγο επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολύ σωστά ποιώντας, απέσυρε, σταμάτησε, πάγωσε το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, γιατί απλούστατα δεν ήμασταν έτοιμοι από οικονομική πλευρά να αντιμετωπίσουμε τις νέες δαπάνες που απαιτούνταν.

Ποιοι θα είναι οι νέοι δήμοι; Έχουν γίνει μελέτες επιστημονικές, οι οποίες τεκμηριώνουν το ποια θα είναι η νέα δομή των νέων ΟΤΑ; Έχουν ληφθεί υπ'όψιν αναπτυξιακά κριτήρια; Είναι συμβατές με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πολύ εύστοχα προηγουμένως αναφέρθηκε από τους συναδέλφους; Γιατί τέτοια μυστικοπάθεια;

Βγαίνετε και ανακοινώνετε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα γίνουν τριακόσιοι εβδομήντα δήμοι. Αυτό σημαίνει ότι έχετε προετοιμαστεί, ότι ξέρετε ποιοι θα είναι αυτοί οι δήμοι. Ε, λοιπόν, πότε θα τους μάθουμε εμείς, πότε θα τους μάθει ο ελληνικός λαός; Για ποιο λόγο, αν θέλετε να είστε μια σοβαρή Κυβέρνηση, δεν ανακοινώνετε σοβαρά και υπεύθυνα ότι κατόπιν μελετών οι τριακόσιοι εβδομήντα εννέα δήμοι θα είναι αυτοί και αυτοί, για να μπουν σε ένα διάλογο και να υπάρχουν τα αντεπιχειρήματα και να δούμε, τελικά, τι θα γίνει;

Τι θα γίνει με το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στους παλαιούς δήμους, στις νομαρχίες και όλα τα σχετικά; Τι θα γίνει με την περιουσία των νομαρχιών ή των παλαιών δήμων; Πού θα πάει αυτό; Η περιουσία των νομαρχιών θα πάει στις νέες περιφέρειες, στους νέους δήμους; Τι ακριβώς θα γίνει;

Και τέλος, κύριε Υπουργέ -και τελειώνω με αυτά, κύριε Πρόεδρε- μένουν μόλις εννιάμισι μήνες έως τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου. Θα προλάβετε να ετοιμαστείτε για όλα αυτά; Θα προλάβετε να είστε έτοιμοι όταν ακόμη δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, δεν έχετε παρουσιάσει ούτε καν τη χωρική αρμοδιότητα των νέων δήμων;

Φοβόμαστε ότι, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά με τη συγκεκριμένη πρόταση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», η Κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, η Κυβέρνηση νομοθετεί στην κυριολεξία στο γόνατο. Φοβόμαστε ότι λειτουργείτε αποσπασματικά, πρόχειρα και ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσετε τα μικροκομματικά σας συμφέροντα.

Θεωρούμε ότι ένα ζήτημα τόσο μεγάλης σημασίας, αν μη τι άλλο έπρεπε να είναι προϊόν ευρύτατης κοινωνικής διαβούλευσης, έπρεπε να έχει γίνει ο διάλογος, ως όφειλε, με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ. Η ΚΕΔΚΕ είχε το συνέδριό της και έβαλε μια σειρά από προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε. Η ΕΝΑΕ το έχει την εβδομάδα που μας έρχεται και αναμένεται να κινηθεί και αυτή στα ίδια πλαίσια.

Επομένως, κύριε Υπουργέ, φοβόμαστε ότι, τελικά, δεν θα κάνετε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, μάλλον πάτε για απορρύθμιση και αυτό είναι ό,τι χειρότερο που μπορεί να υπάρξει για την ελληνική κοινωνία.

Ευχαριστώ.